line
line
Itt vagy:Címlap + Pálháza + Látnivalók a Hegyközben + Vágáshuta
kedd, 19 március 2013 09:57

Vágáshuta

Értékelés:
(3 szavazat)

A falut mai napig jelentős számú szlovák nemzetiség lakja. Hagyományaikat gondosan őrzik: népdalkör, tájház gondozza a szellemi és tárgyi emlékeiket.

A Vágáshutai Hagyományőrző Vegyes Népdalkör számos rendezvényen, kórustalálkozón szerepel szép eredményekkel, immár 15 éve. Az évről évre megrendezésre kerülő falunap, főzőverseny, közös ünnepségeken való részvétel a falu kulturális életének szerves részét képezik és az őslakosok, illetve az egyre bővülő üdülő közösség jó kapcsolatát erősíti. A kultúra terén igen sokat tesz a községért a Vágáshutáért Közhasznú Egyesület.

Tagjai és vezetősége lelkes patrónusai bármely rendezvénynek és a helyi hagyományápolásnak, nemcsak anyagi segítséget nyújtva, hanem aktív szerepet vállalva ezek megrendezésében és lebonyolításában is. A település szabadtéri színpadán fogadja évről évre a Nemzetiségi Dalostalálkozó számos fellépő csoportját a Vágáshutai Hagyományőrző Vegyes Népdalkör. A településen áthalad az Országos Kék Túra útvonala, de ezen kívül is egyre látogatottabb turisztikai célpont ez a különleges fekvésű település.

Ma már több erdei pihenőhely, szalonnasütő és tanösvény nyújt változatosabb programlehetőséget az idelátogató kirándulóknak a település határában. Az állattartás újból visszatérni látszik a településre, egyre több portán újból megjelent a baromfi, egy-két helyen jelen van a ló és néhány a hegyvidéki tájban legelésző gimesi rackajuh is növeli a látványosságot és fűszerezi e hegyvidéki falu hangulatát.

Tovább a kategóriában: « Kőkapu
No images found.